Wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie „Na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujące polskie produkty „

DSC_0413

W dniu 30 maja 2015 r. w Warszawie odbył się Ogólnopolski Finał IV edycji Konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący polskie produkty, zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację w Unii Europejskiej jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Organizatorami konkursu  było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Spośród 77 zespołów zgłoszonych się do konkursu, jury w II etapie wybrało 10, które spotkały się w finale ogólnopolskim w Warszawie i gotowały na żywo w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Hali Makro .

Nasze uczennice Klaudia Polańska i Zuzanna Kmiecik z klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych otrzymały w finale Konkursu Wyróżnienie o wartości 1000 zł za najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący polskie produkty. Tym samym uplasowały się na IV miejscu w klasyfikacji ogólnopolskiej, zaraz za najlepszymi szkołami z Gorzowa Wielkopolskiego, Wrocławia, Olsztyna.

Jak przyznało jury, ranga i poziom konkursu był bardzo wysoki, a Klaudia i Zuzanna były najmłodszymi uczestniczkami konkursu, pochodzącymi z najmniejszej miejscowości, dlatego tak cenne jest to wyróżnienie.

Nasze uczennice wykonały w finale:
Ciasto fasolowe przekładane konfiturą z jabłka łąckiego, suski sechlońskiej, miodu wielokwiatowego i miodu pitnego na puszystym sosie waniliowym.

Tabela z wynikami:

tabela

Więcej na stronie:

http://www.produktyregionalne.pl/content.php?body=article&name=laureaci-konkursu-dla-szkol-gast&lang=pl