W dniu 30 maja 2015 r. w Warszawie odbył się Ogólnopolski Finał IV edycji Konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący polskie produkty, zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację w Unii Europejskiej jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Organizatorami konkursu było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Spośród 77 zespołów zgłoszonych się do konkursu, jury w II etapie wybrało 10, które spotkały się w finale ogólnopolskim w Warszawie i gotowały na żywo w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Hali Makro .
Nasze uczennice Klaudia Polańska i Zuzanna Kmiecik z klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych otrzymały w finale Konkursu Wyróżnienie o wartości 1000 zł za najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący polskie produkty. Tym samym uplasowały się na IV miejscu w klasyfikacji ogólnopolskiej, zaraz za najlepszymi szkołami z Gorzowa Wielkopolskiego, Wrocławia, Olsztyna.
Jak przyznało jury, ranga i poziom konkursu był bardzo wysoki, a Klaudia i Zuzanna były najmłodszymi uczestniczkami konkursu, pochodzącymi z najmniejszej miejscowości, dlatego tak cenne jest to wyróżnienie.
Nasze uczennice wykonały w finale:
Ciasto fasolowe przekładane konfiturą z jabłka łąckiego, suski sechlońskiej, miodu wielokwiatowego i miodu pitnego na puszystym sosie waniliowym.
Tabela z wynikami:
Więcej na stronie: